- Esmahan Saygılı Sarıgöz
Odağında Ne Var?
Güncelleme tarihi: 17 Şub 2022
Hey Dostum, ODAKLAN!
İnsan iletişime açık bir varlıktır. Dış uyaranlardan gelen sinyaller bu iletişimin başlangıç kaynaklarından birisidir.
Bir iş ile meşgulken zihin, bu meşguliyeti bozacak her türlü dış uyarana karşı kendisini kapatır. Buna “yoğunlaşma” ya da “odaklanma” denir.
Sevgili Öğrenci; enerjini topladın ve masa başına oturdun. Çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra başka bir şey yapmak, farklı bir şeyle uğraşmak istiyorsan odaklanamıyorsun demektir.
Odaklanma sorunu aynı zamanda deneme sınavlarında karşımıza çok çıkan dikkatsizlik problemine de sebep olabiliyor.
Odaklanma sorunu birçok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir.
Genel olarak hayatımızda dikkatimizi dağıtacak çok farklı unsur var. Sabah uyandığımız andan itibaren ailemizle, arkadaşlarımızla, öğretmenlerimizle iletişim kuruyoruz. Cep telefonu, internet, sosyal medya, televizyon gibi diğer unsurlar da aynı şekilde hayatımızı etkiliyor. O gün aklına takılan bir şey, duygularındaki değişim, stres, yorgunluk da konsantrasyonumuzu çok kolay değiştiriyor. Ders çalışmak için masa başına oturduğunda bunların hepsini arkanda bırakman gerekiyor.
Odaklanma eylemini gerçekleştirmek için önce kendini tanıman gerekiyor. Herkesin çalışma stili birbirinden farklıdır.
Sen gündüzleri mi daha rahat çalışıyorsun akşamları mı? Evde mi daha iyi çalışıyorsun yoksa kütüphanede mi?
Nasıl bir program uyguladığında daha rahat hissediyorsun? Açken iyi çalışabiliyor musun? Algılarının açık olduğu verimli saatlerini biliyormusun? Bunlar küçük detaylar gibi görünebilir ancak kendin için uygun şartları oluşturman önemli. Mutsuz olduğun, rahat edemediğin şartlarda kendini çalışmaya zorlamak seni yıpratır ve odaklanamazsın
Çalışma ortamını düzenlemen odaklanma sorunu için çözüm olabilir. Çalışırken dikkatimizi genelde ne dağıtır?
Senin de tahmin ettiğin gibi telefon. Bir soru çözüp hemen telefona bakma ihtiyacı duyuyorsan, devamlı sosyal medya hesaplarını kontrol ediyorsan bu senin odaklanmanı çok zorlaştırır.
Telefondan, bilgisayardan ders çalışırken de faydalanıyorsun mutlaka. Ancak geriye kalan kullanımlarda kısıtlama getirmen gerekli. Aynı şekilde masan ve odan da odaklanman için önemli. Dergi, poster gibi ders dışı materyaller çalışma ortamında bulunmamalı. Buna ek olarak örneğin Matematik çalışacaksan masanda başka derslerin notu, sorusu olmamalı ki dikkatin onlara kaymasın.
Odaklanma sorunu nasıl aşılır?
Öncelikle, kişi odaklanma sorunu yaşadığının farkına vararak bu sorunun çözümü için girişimde bulunmaya hazır hale gelmelidir. Yakın çevresini bu konu bilgilendirerek onlardan da destek almalıdır. Problem aşılmaz ise uzman yardımı almalıdır.
Uyku ve beslenmen kaliteli ve düzenli olsun
Tek bir işe odaklan
Egzersiz yap.
Zihin oyunları oyna
Kendini ödüllendir
Dinlen
EĞİTİM KOÇU &YAŞAM KOÇU
Esmahan Saygılı Sarıgöz