- Esmahan Saygılı Sarıgöz
Başarılı Olmanın Yolları: 10 Etkin Yöntem
Güncelleme tarihi: 3 Ara 2021
Başarılı olmak, çok genel bir tanım olduğu için konuyu “toplumda kabul görmüş başarı unsurları” üzerinden anlatacağım. Bununla birlikte, kalkıştığı birçok işte başarılı olan insanların ortak yönlerini göstererek başarılı olmanın yolları -hatta sırları- hakkında detaylı bilgi vereceğim. Makaleyi sonuna kadar okuduğunuzda “Başarılı olmak için neler yapmalıyız?” şeklindeki sorularınıza oldukça tatmin edici cevaplar bulmuş olacağınızı düşünüyorum. Üstelik başarılı çocuk yetiştirmek için de iyi bir farkındalığa sahip olmanız mümkün!
Aşağıdaki tanımı dikkatlice okuyun.
BAŞARI NEDİR?
Başarı, sonucunun faydalı olduğu düşünülen bir eylemi gerçekleştirmek, bir işin üstesinden gelmektir.
Gördüğünüz gibi başarılı olmanın sırrı, üstün yeteneklere sahip olmakla ilişkilendirilmiyor. Elbette bu doğru çünkü üstün yeteneklere sahip olmak (el becerisi, zeka, güç gibi) başarılı olmayı kolaylaştıran faktörlerden bazılarıdır; tamamı değildir. Başarı neye göre, kime göre, hangi şartlar altında ve buna benzer sorularla yorumlanması gereken bir neticedir. Buraya kadar hemfikirsek başarının yolları konusuna geri dönelim.
Çocukların okul başarısını artıran, TÜBİTAK destekli bilimsel zeka oyunları (beyin egzersizleri) uygulamasını kullanın. Detaylı bilgi için TIKLAYIN
BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
1- Başarılı Olmak İçin Ders Çıkarmayı Bilmek ve Bahane Üretmemek Gerekir:
Başarılı insanların hayatlarını incelediğinizde aynen bunu göreceksiniz: Gerek akademik hayatında, gerek iş hayatında, gerek sosyal yaşamında başarılı olan insanlar, geçmişte yaşadığı olumlu-olumsuz tüm deneyimlerinden ders almış kişilerdir. Yaptığınız işin sonuçları sizi veya birilerini tatmin etmediğinde bahane üretmek yerine, nerede hata yaptığınızı veya neyi eksik yaptığınızı düşünmelisiniz. Bu yaklaşımı bir düşünce tarzı haline getirmek, şüphesiz başarılı olmanın ilk basamağını oluşturmaktadır.
Anlık olarak “hata” gibi görünen neticelerden ders çıkarmayı seçtiğimiz zaman onları birer hata olmaktan çıkarır, tecrübe sınıfına koyarız. Böyle düşündüğümüzde, hayatta başarılı olmamızı sağlayacak tecrübelerimize bir yenisi eklediğimizi çok net görürüz. İşte bu harika!
2- Başarılı Olmak İçin Hedef Belirlemek Şart!
Hedefler, kişinin içsel motivasyonunu artıran ve yapılan işe anlam yükleyen kavramlardır. 7’den 70’e her insan kendine kısa veya uzun vadede hedefler belirleyebilir.
Örnek: İlkokul 1. Sınıfa giden bir öğrencinin hedefi “okumayı biliyor” rozetini almak olabilir. Bu kısa vadeli hedef sayesinde öğrenci ders çalışması gerektiğinde “neden ders çalışıyorum?” sorusuna tatmin edici bir cevap bulmuş olur.
Ben neden bu heceleri tekrar tekrar yazmak için uğraşıyorum?
-Çünkü “okuma başarısı” rozetini almayı hedefliyorum.
Kendisine verilen metni yardım almadan okumayı başardığı anda yakasına takılacak olan sembolik bir metal parçası dahi bir öğrencinin motivasyonunu artırmak için yeterli olabilir. Bu duyguyu yaşamak isteyen öğrenci de o ödüle sahip olmayı hedef belirler. Derslerde başarılı olmanın yolları sadece motivatörlerle ve hedeflerle alakalı değildir. Bu yazıdaki genel başarı yöntemleri, çocukların okul derslerindeki başarısını da artırabilir fakat biz bu konuyu “Derslerde Başarılı Olmanın Yolları” başlıklı makalemizde ayrıca ele aldık. Dilerseniz, bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.
İnsanların hedefleri yaşlarıyla birlikte büyür ve değişir. Biz yetişkinler de kendimize hedefler belirleyerek bugün yaptığımız işleri daha anlamlı kılarız.
Örnek:
Hedefim, kariyerimde x noktaya gelmek çünkü kariyerimde istediğim yere gelirsem ekonomik özgürlüğüme kavuşacağım. Bunun için çalışıyorum.
Hedefim, bana verilen işi en iyi şekilde yapmak çünkü kendimi ispatlamak istiyorum. Bunun için çalışıyorum.
Kendimi ispatlayacağım çünkü bu şekilde daha fazla iş teklifi alabilirim. Hedefim, gelir potansiyelimi yükseltmek ve bunun için çalışıyorum.
Hedef belirlerken en önemli kural, tarih belirlemektir. Aksi halde, hedefimiz gerçekleşene kadar “hedef” yerine sadece “hayal” olarak kalacaktır. Hedef belirlediğimizde net tarih belirleyemiyorsak bile gerçekleşmesi muhtemel tarih aralığı belirleyebiliriz. Bu şekilde bir planlama sürecine de girmiş oluruz.
3- Başarılı Olmak İçin Etkin Bir Planlama Yapmak
Bunu birçok kez bilinçli veya bilinçsizce yaparız. Her sabah uyandığımızda günümüzü planlarız. Bir okul dönemini veya iş dönemini kafamızda az çok planlarız. Sonra da bu plana uygun bir şekilde yaşamımızı sürdürürüz. İşin püf noktası ise doğru planlama yapabilmektir.
Yazıda cevap vermeye çalıştığımız “başarılı olmak için ne yapmalıyım?” Sorusu bile bir plana ihtiyaç duyulduğunu işaret etmektedir.
Örnek: Çocuğun başarılı olması için ne yapmalı?
Akademik başarı için iyi bir ders çalışma planı oldukça önemlidir. Bu planın içerisinde günün hangi saatlerinde ve haftanın hangi günlerinde, ne şekilde çalışılması gerektiğini önceden belirleyip ekleyebiliriz.
Akademik Başarı Nedir?
Akademik başarı, okul ve eğitim süreçlerinde kişinin kendisinden beklenen performansı sergilemesi veya üzerine çıkmasıdır.
4- Kendini İyi Tanıyan Kişiler Başarılı Olur
Kişinin kendi yeteneklerini keşfetmiş olması neleri çok iyi yapabileceğini gösterir niteliktedir. Bununla birlikte hepimiz, hangi konularda istenilen düzeyde beceri veya deneyime sahip olmadığımızı da çok iyi bilmeliyiz. Neleri yapıp neleri yapamayacağımızı (en azından şimdilik) biliyor olmak, bize hem zaman kazandırır hem de doğru tercihler yaparak başarılı olmamızı sağlar.
Örneğin, sesimiz iyi değilken şarkıcı olmayı zorlamak kendi adımıza hüsranla sonuçlanabilir ki bu da “başarısız oldum” dememize sebep olur. Aslında ortada bir başarısızlık yoktur. Tercih hatası vardır. Aynı şekilde, resim çizme yeteneğimiz var ve güzel sanatlar bölümünde okumayı tercih etmişsek akademik olarak başarılı olmamız tesadüf olmayacaktır.
Kendini gerçekten doğru eleştirebilen, iyi tanıyan kişiler başkalarının olumsuz düşüncelerinden etkilenmez ve başkalarını kopyalamaya çalışmazlar. Bakın, bu kısma dikkat edin. Başarılı insanları örnek almak doğru; başarılı insanları kopyalamak ise doğru değildir!
5- Başarılı Olmak İçin Çalışmak, Harekete Geçmek Gerekir
Bazı işlerde, daha az çaba sarf ettiği halde sizden daha başarılı olan insanlar olabilir. Bu durum, asla o insandan daha başarılı olamayacağınızı göstermez. Bahsi geçen iş konusunda sizden daha tecrübeli veya zihinsel becerilerini o yönde daha fazla geliştirmiş biri de olabilir. Bu durumda yapmanız gereken, biraz daha fazla çalışmaktır. Hepsi bu!
UNUTMAYIN: Başarı, en kısa yoldan neticeye ulaşmak değildir. Başarı, en iyi neticeye ulaşmaktır.
Planladıklarınız için daima aksiyon alın, harekete geçin. En mükemmel planı oluşturana kadar beklemek aslında başarıyı ertelemekten daha fazlası değildir. Belki bir sayfa yazı ile veya küçük bir iş ile planlarınızı uygulamaya bir yerlerden başlayın. Sürece dahil olduğunuzda aslında başarabiliyor olduğunuzu da göreceksiniz.